Уважавани българи станаха жертви на развратни жени

Красавици от сайтовете за запознанства прелъстяват женени мъже с уважавани професии и ги подтикват да се събличат и да се пипат пред камера по време на видеочат. След като го направят, уж влюбените дами свалят маските и искат от 300 до 30 000 евро, за да не качат клипчето в Youtube или да го правят на съпругите на кръшкачите и на всичките им приятели във Фейсбук, съобщи „Телеграф”.Жертви на престъплението, известно като сексторшън (сексуално изнудване), стават около 10 души всеки месец у нас. За новата измама предупредиха експерти по киберсигурност. Досега на въдицата са се хванали учители, мениджъри, инженери. Друга част изобщо не искат да си признаят, че са станали жертви.

Предполага се, че извършителите са измамници от африканските страни, които от години разработват различни капани в интернет. Те си правели профили в международни сайтове за запознанства, където са регистрирани и доста мъже и жени от България. Кореспонденцията ставала на английски, тъй като владеенето му била предпоставка, че жертвата е по-образована и вероятно има по-висок доход. Първоначално всичко започвало с лежерно запознанство и стандартни въпроси при свалка. Ако мъжът клъвне и прояви интерес, прелъстителката му предлагала да прехвърлят комуникацията в скайп уж за по-лесно и започвала да го разпитва за личния му живот, за отношенията му с други жени.

„Щастлив ли си вкъщи?” – бил един от въпросите. Ако мъжът обясни, че има проблеми, от другата страна му споделяли, че го разбират напълно, и дамата съчинявала подобна история. След няколкоседмична или мечесна кореспонденция красавицата вече го играела много влюбена и насочвала разговора към секс. В някои случаи пускала готови клипове на жена, която се съблича пред камерата, твърдейки, че това е тя самата. После приканвала мъжа също да се разгорещи пред камерата. След като лапналият въдицата го направи, комуникацията спирала за няколко минути или час. При подновяването жертвата оставала крайно изненадана. Тя първо получавала видеото, в което е записано собственото му еротично поведение пред камера.

„Ако не искаш това да го види жена ти, да бъде качено в Youtube и пратено до всичките ти приятели в социалната мрежа, ще трябва да платиш” – било следващото съобщение. В повечето случаи жертвата се стъписвала, като й обявят суми от 300 до 30 000 евро, и започвала да обяснява, че няма толкова пари. Събеседникът питал колко може да събере и се договаряли за нещо. В някои случаи жертвите отказвали да плащат.

Парите стигали до Африка

Ако сумата не е голяма, се пращала през фирма за бърз превод. Ако е четирицифрена, се превеждала на банкова сметка на финансово муле, което с интернет банкиране я прехвърляло бързо, като парите достигали африканските републики. „В Youtube има ограничение и не могат да се качват еротични видеа, но някои от жертвите не го знаят, обясниха специалисти. Същата схема се прилагала и на жени. Те се съгласявали малко по-трудно от мъжете да се събличат, но пък психологическата травма върху тях била по-голяма. В световен мащаб в капана на измамниците са попадали и деца, но те не били предпочитани, тъй като не разполагали със средства да платят откупа.

Пишат едновременно на 10 души

Престъпниците всъщност не са жени, а само използват снимки на красиви дами. Когато таргетът им е от нежния пол, си слагат фалшиви снимки на атрактивни мъже- обикновено измамникът пише на десетина души едновременно и атакува, когато е спечелил доверието на жертвата. За целта има профили в скайп, които се използват само за комуникация с жертви и се закриват след плащането, тъй като измамените споделят във форумите и юзърнеймът вече се знае, че е компрометиран. Съветът на разследващите е жертвите да не плащат в никакъв случай, защото впоследствие може да започнат да им искат още и още пари. Сред жертвите у нас бил и мениджър, работещ в чуждестранна компания.

Вашият коментар