Търновските врачки учат чужди езици

Врачките шарлатанки, които от началото на лятото до края на есента неуморно обикалят по търновските улици, вече станаха полиглоти. Мургавите измамници, които вече все по-често удрят на камък с нашенските туристи, сега са насочили вниманието си към чужденците, посещаващи старата столица, пише „Монитор“. Репортер на медията случайно попадна на една от контингента, докато се опитваше да оплете в мрежата си две баби чужденки, англоговорящи. Циганката разпалено обясняваше на английски език нещо на ошашавените старици, като в думите и често присъстваше изразът „black magic” и „death”.

Думите на шарлатанката очевидно предизвикваха раздвоение у двете жени, които непрекъснато се споглеждаха смутени и се чудеха как да се измъкнат от ситуацията. Накрая едната от тях извади от потфейла си някаква банкнота, пъхна я в ръцете на наглата циганка и и показа красноречиво с ръка да се маха и да ги остави на мира. Вида на банкнотата очевидно не очарова особено ромката, която обърна гръб на поданичките на кралица Елизабет и им тегли една сочна и пиперлива попръжня.

Бивши полицаи разказват, че също са станали свидетели как мургавите измамнички опитват да изплашат чужди туристи, предимно възрастни жени, с приказки за магии и смърт на близки. Във владеенето на английския език нямало нищо учудващо, тъй като някои от шарлатанките вече са набрали опит като просякини или джебчийки в западна Европа и поназнайват английски език така, че да могат да проведат някакъв по-прост разговор. Имало обаче и такива, които учели румънски език за да могат да се насочат към все повече увеличаващите се румънски туристи в Търново, които за тях били една истинска неразработена златна мина. Според запознати обаче, с румънците нашите пишман врачки щели да ударят сериозно на камък, защото северните ни съседи нямали нищо общо с лековерните европейци и изобщо нямало да се поддадат на триковете на българските циганки.

Зубренето на чужди езици за по-добра „професионална реализация” далеч не е първия опит на родните мургавели да се „интегрират” в Европа. От Гърция, Испания и Италия още от миналата година вече започнаха да пристигат съобщения за измамени местни граждани от „телефонната мафия” по сценария „колет от чужбина” и „пострадал в катастрофа близък”. Заловените от местните полицейски служби измамници, разбира се, се оказаха български цигани от горнооряховски кв. „Калтинец“ и районите около Бяла, Русенско, Левски и Плевенско, известни като центрове на телефонните измами у нас.

Вашият коментар