Следователят Иван Христов с нови обвинения

Специализрано звено „Антикорупция“ внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Иван Христов – Следовател в Следствен отдел, Окръжна прокуратура Бургас, по-известен като следователят на Митьо Очите.

Иван Христов, по известен още като следователят на Димитър Желязков – Митьо Очите, се е сдобил с две обвинения за упражнена принуда от негова страна спрямо двама полицейски служители от Районно управление „Полиция” – Несебър при Областна дирекция на МВР – Бургас, от сектор „Охранителна полиция.

Христов принудил полицаите да не проверят сигнал за побой до заведението на жена му. Той напръскал със спрей немски турист, след което няколко човека нападали чужденеца, нанесли му множество удари и го ограбили.

На 07.06.2016 г. в Несебър, к.к. „Слънчев бряг“, Христов злоупотребявайки с властта си в качеството на следовател е принудил всеки от двамата полицейски служители да извърши нещо противно на волята им – да не изпълнят служебните си задължения и да не предприемат действия по служба във връзка с подаден сигнал за извършено престъпление.

Христов бил дългогодишен следовател в Следствен отдел при Окръжна прокуратура Бургас – ТСО гр. Несебър и по този повод бил служебно познат на служителите на полицията в Несебър. Той често споменавал пред полицейските служители, че в правомощията му е да води разследвания по подадени сигнали срещу тях и по негова преценка „може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите“.

Същевременно Христов бил известен и като пряко ангажиран с дейността на заведението „Вира Тики Бар“ в к.к. „Слънчев бряг“. Заведението било собственост на съпругата му, но реално с дейността му се занимавал обвиняемият, като почти постоянно бил на територията му. Около полунощ на 06 юни 2016 г. заведението „Вира Тики Бар“ било посетено от немски турист, който имал лични отношения с диджея.

При проведения между двамата разговор, възникнал спор и немският гражданин си тръгнал малко след полунощ като заявил, че ще уведоми полицията. На няколко метра по алеята пред бара го настигнал Христов и го напръскал със спрей, след което няколко човека го нападнали , нанесли му били множество удари и му отнели лични вещи. След това се оттеглили към вътрешността на заведението. Случайни минувачи станали свидетели на инцидента и веднага подали сигнал на телефона за спешно реагиране 112 за нанесен побой в следствие, на който пострадалият е оставен в безпомощно състояние на крайбрежната алея.

На подадения сигнал се отзовал полицейски екип на РУП МВР – Несебър, в състав от двама полицейски служители. Те установили свидетелите на инцидента и снели обяснения от тях, като възприели обстановката като налагаща незабавни процесуално-следствени действия. Още при пристигането им на местопроизшествието ги чакал Христов, когото те познавали като влиятелен следовател от Следствената служба.

През цялото време, докато полицейските служители изяснявали обстановката, той се намесвал в работата им, давал указания какво да запишат в докладната записка, изложил своята версия за събитията и дискредитирал свидетелите – очевидци, като твърдял, че са в нетрезво състояние. След това настоял да не се отразява присъствието му на местопроизшествието.

Съобразявайки служебното положение, вербалния натиск и пряката му намеса в хода на извършваната от тях проверка, а също и възможностите на Иван Христов като следовател да им навреди, като засегне тяхната професионална реализация, вместо да изпълнят служебните си задължения като докладват за извършено престъпление от общ характер, за да пристигне на място разследващ полицай и започне досъдебно производство, полицаите приключили проверката с докладна записка, в която изложили бегло констатираното и то без да опишат основното – присъствието на Иван Христов, неговите обяснения и активна намеса в действията им.

Съзнавайки противоправността на действията на Христов и факта, че отразеното в изготвената от тях докладна записка не отговаря на обективната истина и вътрешното им убеждение, полицейските служители устно уведомили своите преки ръководители за събитията. В резултат на това незабавно било образувано досъдебно производство по случая.

Използвайки качество си на следовател в СлО- ОП-Бургас и с цел да уреди своите, и на лицата от персонала на заведението „Вира Тики Бар“ интереси Христов злоупотребил с властта си и упражнявайки вербален натиск върху полицейските служители ги принудил да не изпълнят с цялост служебните си задължения.

Ако бъде признат за виновен по така повдигнатите му две обвинения Христов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години. Към настоящия момент спрямо Христов е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Още през 2016 г. скандалният следовател бе обвинен в злоупотреба със служебно положение заради връзките му с Димитър Желязков. Той бе отстранен от прокурорската колегия на ВСС и отстранен от служебния си пост.

Вашият коментар