Рефан и франчайз – добре прикритата измама

Марката REFAN убедително спечели първото място в категория „Козметика“ в класацията на българските потребители „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” за 2016 г., като остави конкурентите си далеч зад себе си…

Но какво се крие зад тази марка – всеки мълчи. Особенно малките франчайз магазинчета, които едно по едно фалират и остават дългове след себе си. Когато сключваш договор с Рефан, никой не споменава за онлайн магазина на РЕФАН, който продава на същите и дори по-ниски цени и доставя с „безплатна доставка“ продуктите си до всяка точка на България – това сигнализира един от потърпевшите до www.izmami.net.

Да си платиш, за да рекламираш чужд продукт.

Какво се случва със франчайзите ни разказа един от потърпевшите. Решаваш да започнеш свой бизнес и се спираш на марката РЕФАН, която предлага изгодни условия, фирмено безплатно брандиране на обекта и хиляди още хубави неща, но до тук приключва всичко. Реалността е съвсем различна. Влагаш инвестиции, от Рефан идват и те облепят с рекламни материали и започват да влизат първите клиенти. Всеки подушва „разкошните“ аромати, купува си харесания продукт, пожелава на магазина „Успех“ и след няколко месеца се връща отново с думите: „Идвам да си избера някой друг аромат, че стария вече ми омръзна“. Учуденият собственик на магазина пита: „Нима толкова дълго изкарахте с флакончето от 30 милилитра от предния път?“. И отговора на клиента е: „О, не, тук идвам просто да си избера аромата, а после си го поръчвам от онлайн магазина им и ми го носят в нас /до офиса/ напълно безплатно!“. И веднага лъсва причината за ниския оборот и защо така старателно са те облепили от тавана до пода с рекламните си материали и отдалеч се чете „любимата на българските потребители“ марка – РЕФАН!

Публикуваме и писмото на потърпевшия до Рефан, което както сами подразбирате остава без отговор до ден днешен:

Здравейте,

Аз съм собственик на франчайз, но днес попаднах на Вашия онлайн магазин и се запознах с условията, които предлагате в него. Доставката Ви е безплатна и е до 24 часа.

Та въпросът ми е: С каква цел го правите, и защо аз да продължавам да работя с Вас, при условие, че клиент дойде при мен, избере си аромат, купи си първия флакон от моя магазин, а всеки следващ флакон може да си поръча онлайн и без да идва до моя магазин. Нали аз и всички като мен работим заедно с Вас. Малко като размисля – всички ние се явяваме един вид не само безплатна реклама, а си и плащаме (като зареждаме стока) за да Ви рекламираме. Желая писмен отговор за да ми обясните каква Ви е политиката на онлайн магазина и дали аз нещо не съм разбрал както трябва.

Поздрави!

Вашият коментар