Разкриха страшна измам за 12 хил. в петричка болница!

11 989 лева трябва да върне петричката МБАЛ „Рокфелер” на Здравната каса, това са разпоредили след проверка екип специалисти от РЗОК – Благоевград. Ревизирани са 31 случая на лечение на здравноосигурени лица в хирургичното отделение, като при 25 от тях е установено неоснователно получаване на суми от Здравната каса. Констатациите са, че при приемането за лечение на пациенти са нарушени условията и редът за оказване на медицинска помощ, не са спазени индикациите за хоспитализация за провеждане на лечение по съответната клинична пътека. Това означава, че не са изготвени правилно документите за провежданото лечение. Протоколът за неоснователно получени суми е връчен на вр.и.д. директора на МБАЛ „Рокфелер“ д-р Т. Икономова, пише struma.

От болницата са внесли възражение срещу изчисленото надписване в Здравната каса.

„Нищо чрезвичайно няма, сумата не е голяма, алгоритъмът на клиничните пътеки изисква спазване на точни правила, които се случва да не се спазят стриктно. Който не работи, той не греши“, коментира налагането на санкцията шефът на РЗОК – Благоевград д-р Иво Димитров. „Нарушенията в петричката болница не са тежки, в процеса на работа има грешки, но те не са сериозни и дръзки. По-важното е, че системата е спокойна, и макар и леко, но оборотите на работа се повишават и дейността в тази и останалите по-малки болници в региона се увеличава“, допълни той.

Задълженията на петричката болница възлизат на близо 2,5 млн. лв. и добавка на около 12 000 лв. едва ли звучи стряскащо. Със сериозния финансов проблем ще трябва да се справя бъдещият директор на здравното заведение. Общинският съвет на Петрич обяви конкурс за длъжността, местният парламент ежегодно подкрепя болницата със средства за покриване на дългове. Показателно обаче е, че извършената проверка, при това само в едно от отделенията, води до нарастване на задълженията вместо до стопяване на дълговете.

Въпреки опитите вчера вр.и.д. директорът д-р Икономова не бе открита за коментар.

Вашият коментар