Прокуратурата обвини Марешки в изнудване

Прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Веселин Марешки – народен представител от 44-то Народно събрание. Това съобщиха от пресцентърът на прокуратурата.

Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност.

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в гр. София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите в гр. Видин и (в гр. София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Веселин Марешки е с мярка за неотклонение“подписка“.

По-късно и двама депутати от партията на Веселин Марешки – „Воля“ вече се сдобиха с обвинения от спецзвеното „Антикорупция“. Пред Темида ще се изправят Пламен Христов и Кръстина Таскова. Обвиненията срещу двамата са, че са помагали на Марешки да изнудва собствениците на седем аптеки в цялата страна. Бизнесменът и настоящ политик искал да му прехвърлят 50% от собствеността си и да купуват от него по-скъпи лекарства

На 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народния представител от ПП“Воля“ Веселин Марешки. Марешки даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него. Разследването продължава.

Вашият коментар