Появяват се онлайн магазини за точене на карти

Престъпници отварят онлайн магазини, в които пускат атрактивни стоки на промоция с една единствена цел – да източат картите на клиентите си.

Средно около 7 на седмица е броят на жалбите в икономическия отдел към столичната полиция от потърпевши, които са изгорели след пазаруване в интернет, съобщиха разследващи.

Онлайн книжарница с бестселъри на добри цени, магазин за спортни стоки или сайтове, предлагащи бързи кредити в нета, са задигали 16-цифрените номера на карти, както и 3-цифрения CVV или CVC код към тях, необходими за така нареченото неприсъствено плащане в интернет. При някои от случаите ударът за крадците бил двоен, защото не само че не изпращали платената стока, но източвали впоследствие и картата, а сайта закривали.

Впоследствие с откраднатите номера на пластиките извършителите пазарували техника, самолетни билети и хотели.

При един от последните случаи извършителите купили лотарийни билети за 1700 лева, от които пък спечелили впоследствие 2000. Извършителите измислили и схема как да изтеглят парите кеш, вместо да купуват стоки, които впоследствие да препродават. За целта се регистрирали в платформа за Форекс търговия – инвестиционен посредник, чрез който могат да се купуват акции и облигации. Когато разполагат с данните от картата, крадците прехвърляли суми към посредника, които впоследствие може да се изтеглят, включително от банков клон.

Злоупотреби правели и служители от рецепцията на хотели, които приемат резервациите и виждат данните на картата, с която е направено плащането. Така например полицаите стигнали до рецепционист, който имал списък с около 15 номера на карти на посетители. Вместо да тегли парите от тях, разменял данните срещу наркотици.

В същото време българските организирани групи, които минират банкоматите със скимиращи устройства и скрити камери с цел запис на данните от лентата на картата и ПИН кода, вече масово са се насочили към екзотичните дестинации Бали, Тайланд и Доминиканската република. Причината – струпване на богати туристи от целия свят. Български престъпници, пътували да точат карти на Доминиканските острови се хвалели впоследствие, че там нивото на корупция е такова, че срещу 300 долара си наемали двама полицаи да ги охраняват, докато теглят или „минират“ банкомата. Инвестицията в подобна скиминг „екскурзия“ излизала около 5000 евро, но се връщала впоследствие поне двойно.

Вашият коментар