Опасна трудова борса за деца

„Търся си работа, която да е свързана с почистване или подреждане. Заплата: 50 лв. на ден”. Това гласи обявата на 11-годишният Иван, с която търси потенциален работодател. Третокласникът е добавил, че е готов да товари и разтоварва, да чисти или да прибира реколта в селското стопанство. Момчето от Пловдив е сред стотиците хлапаци, които са публикували своя „оферта” и търсят кой да ги наеме по нея в портал за непълнолетни. Специализираната онлайн борса www.teenager-oferti.com според специалисти, се хоства на холандски сървър, а домейна е регистриран на Александр Поповски от Новомосковск, Русия. От уеб страницата не става ясно нито кой стои зад нея, нито колко потребители има. Липсват данни за обратна връзка. За сметка на това е пълна със снимки и личните джиесеми на деца, които са се регистрирали, пренебрегвайки опасността, че по този начин могат, вместо да намерят работа, да попаднат в капан на хора със скрити намерения, предупреждава marica.bg.

Съдържанието е организирано в различни категории – по възраст, която е от 12 до 18 години, по населено място, по тип работа или според предпочитанието дали ангажиментът да е през ваканцията със сезонен характер, или пък през уикендите.

Ива е на 13 години. В резюмето, което порталът изисква, за да свърже с работодател, е описала, че живее в Пловдив и предпочита работа в жилищен район „Тракия”, понеже домът и е там. „Намирам себе си за много трудолюбив и общителен човек. Като искам да работя, се залавям и се научавам бързо и лесно. Заплатата може да е между 15 и 25 лева на ден. Аз обичам да изкарвам парите с честен труд. Имам опит като продавачка”, гласи съобщението на тийнейджърката.

Откриваме я без проблем на мобилния телефон, който е оставила. Вдига на второто позвъняване и се ентусиазира, като разбира, че я търсят по обявата. Публикувала преди два месеца, но досега никой не е предложил работа. Момичето разказва, че тази година е завършило 6. клас. „Искам да имам занимание и да правя нещо през лятото”, обяснява то мотивите си. Девойката не се чувства съвсем новак, защото е продавала строителни материали във фирмата на дядо си.

Дали родителите й знаят за регистрацията в портала и не е ли опасно? „Знам, че има рискове, но мога да се пазя”, категорична е Ива. На въпроса дали знае, че ако някой наистина иска да я наеме, първо трябва да мине през лекар и да се иска разрешение от Инспекцията по труда, а после не бива да е на работното място след 20 часа, момичето отвръща, че си знае правата и ще настоява за всичко това.

„Най-голямото ми желание е да гледам дете. Имам сестра на 7 години, често се грижа за нея, когато родителите ми ги няма, и мога да се справя”, твърди Ива.

Конкурентка е Вероника, която даже е с година по-малка, търси почасова заетост в същата област. „Разбирам се добре с по-малки деца”, обяснява и тя. И явно е проучила пазара, защото иска заплащане по средната тарифа за бавачките в момента – 5 лв. на час. Вероника прави уговорката, че след започването на учебната година ще може да работи само в събота и неделя за не повече от 3 часа.

Борислав пък това лято става на 14 години. „Мисля, че съм трудолюбив. Заплатата да е само над 10 лева и ме устройва! Благодаря предварително”, показва добри обноски момчето.

Кратък преглед на портала показва, че мотивацията на хлапетата в него е различна. 14-годишният Веселин например твърди, че всякаква работа го устройва. „Трябват ми пари за лятото, да си купя това-онова. Мога да правя всичко”, не подбира много момчето. 15-годишната Виктория пък има друга цел – да замине на практика във Франция, но няма финансова възможност за това. По тази причина ученичката е обявила онлайн, че се „оправя с английския и френския”. Преди е гледала деца. Умее да ги занимава, може да им помага с езиците и в домашните. Може също да чисти и да приготвя разни неща за ядене. За да събере повече пари, би искала да работи и през учебната година през уикендите.

„Търся работа през лятото, защото: 1. Искам да се науча да работя. 2. Имам нужда от пари”, подредила е приоритетите си пък Мартина, която това лято навършва 16. Говори английски и няма особени претенции какво да работи, описва себе си като общителна. Десетокласничка от Руската се надява да намери позиция, на която да ползва изучаваните в училище английски и руски, ползва и различни компютърни програми. А 17-годишната Хелена направо обявява: „Искам да започна самостоятелен живот”.

Вашият коментар