Обвиниха Светослав Михайлов от Хасково в закана за убийство

Светослав Михайлов от хасковската Адвокатска колегия е привлечен като обвиняем за закана за убийство на журналиста от сайта Haskovo.net Тодор Кръшков. Разследването е под ръководството на Димитър Чорбаджиев, районен прокурор на Ивайловград. Папката с делото попадна там след като хасковските обвинители си дадоха отвод.Разследването се точи почти две години. Случаят е от есента на 2014-а, а поводът – публикация в в сайта от началото на същата година. В публикацията се разказва за сирийски бежанец. Той се оплаква, че е бил изнудван от адвокат Светослав Михайлов. В материала е цитирано и мнението на юриста, който е бивш полицай. След публикацията Михайлов не е имал никакви претенции към статията, чийто автор е починалият преди месец журналист Георги Христов.

„10 месеца след тази публикация, през ноември 2014 Михайлов започва sms и фейсбук атака срещу Диана Иванова, тогава репортер в телевизия еTV. В текстовите съобщения адвокатът иска да бъдат заличени определени коментари под материала, като заплашва репортерите със саморазправа, сипе обидни и нецензурни квалификации. Диана Иванова обаче няма администраторски права в сайта и дори да иска, не може да заличава коментари под статиите”, уточниха от Haskovo.net.

По-късно юристът бомбардирал с sms-и с нецензурно съдържание телефона на Тодор Кръшков. Текстовите съобщения пристигали през минута-две и продължават почти час. Това се случвала малко след 21 часа. Исканията на адвоката ескалирали от заличаване на коментари – обидните и нецензурните са били вече изтрити – до сваляне на цялата статия от сайта.

Репортерите възприели това като опит за налагане на цензура със сила и заплахи. В резултат на следващия ден в Haskovo.net се появява материал “Адвокат надмина мутрите: Ще се лее кръв, ще троша ръце и крака”.

Заглавието е цитат от sms-ите на Михайлов. Материалът е подписан и от тримата журналисти, работещи по това време в сайта – Тодор Кръшков, Георги Христов, Красимира Славова.

При проведена два дни по-късно среща за изясняване на отношенията, Михайлов заявявил на Кръшков: “Предстои ми сделка с китайски и руски бизнесмени за милиони. Ако заради тази статия тя се провали, ще те убия!”

Адвокат Светослав Михайлов е разследван и по друго подобно досъдебно производство. То е следствено дело и е заради заплахи и обиди към друга колежка от Хасково. Това досъдебно производство не е приключило и все още не е доказано по несъмнен начин, че именно адвокатът е автор на тези заплахи. Факт е обаче, че младата репортерка се страхува да излезе сама на улицата.

След приключване на близо двегодишното разследване
предстои прокурорът да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за насрочване на процес

Вашият коментар