Нови правила за предизборна агитация

Централната избирателна комисия забрани ползването на българския трибагреник и на националния герб в агитационните материали за предстоящите избори.Това стана на заседание днес, на което бяха определени условията и реда за провеждане на предизборна агитация. Същата забрана ще важи и за знамената и гербовете на чужди държави, съобщава „Сега”.

Така ЦИК включва в предписанията си към политическите партии промените в Изборния кодекс, които бяха обнародвани в края на май. Предложение за забрана на ползването на национални символи дойде от ГЕРБ през февруари тази година.

Сега глобата за нерегламентирано ползване на български и чужди знамена и гербове е от 2000 до 5000 лв. При рецидив тя ще нараства до между 5000 и 15 000 лв.

Друга идея на ГЕРБ, която намери място в новите инструкции на ЦИК, е да се забрани изрично и ползването на религиозни знаци и изображения в агитационните материали.

Записано е и приетото с Изборния кодекс искане на Реформаторския блок да не се позволява на служителите на вероизповеданията у нас да извършват предизборна агитация.

Медиите пък вече ще бъдат длъжни да обявяват на интернет сайтовете си информацията за всички сключени от тях договори за отразяване на нечия предизборна кампания, включително безвъзмездните.
Глобата за необявен договор, бил той и безвъзмезден, е от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 10 000 лв.

Вашият коментар