НАП погна германски дружества за скъпи коли под наем

НАП проверява германски дружества за луксозни коли под наем – дали не трябва да се регистрират по ДДС и да плащат данък в България.

Ревизорите на НАП София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица, съобщиха от агенцията.

Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли. Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“.

Ще бъде проверявано къде е реалното място на стопанска дейност на германските дружества и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България.

Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси.

Българските ревизори ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС, за да установят дали това са схеми за данъчни измами.

Предвиждат се и проверки в офисите на българските дружества, наематели на луксозните автомобили. Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на ревизии.

Вашият коментар