Михайл Шивачев от „Рижите” си спести 4 години затвор

Бургаският крими герой Михайл Шивачев, по прякор Мишо Църа, се възползва от предвидената в закона опция за кумулиране на присъди за множество престъпления, извършени в кратък срок. Така ексчленът на печално известната в Бургас „Банда на Рижите“ ще лежи в затвора само 2 години и 2 месеца, въпреки че е осъден на общо 5 години и 6 месеца за 5 престъпления, съобщава „Флагман”.

Най-голямото ефективно наказание е за случая от края на 2015 г., когато Църа в условията на опасен рецидив претарашил баровско БМВ, паркирано в центъра на Бургас. Останалите присъди са за шофиране без книжка и за наркотици.

Рецидивистът е хващан с различен асортимент дрога само в рамките на 4 месеца. Бургазлията първо е сгащен с марихуана през февруари м.г. в ж.к. „Славейков“, а през юни „изгорял“ заради пико в ж.к. „Лазур“.

„С оглед данните, съдържащи се в справката за съдимост на осъденото лице е видно, че същият е с висока степен на обществена опасност, което за относително кратък период от време е извършило множество умишлени престъпни деяния, насочени против собствеността, здравето и транспорта. Повечето извършени от осъдения престъпни деяния са тежки престъпления. Наличието на извършени многобройни идентични престъпни деяния сочат на демонстративност на противоправното поведение на осъдения Шивачев. Всичко изложено до тук очертава извода, че осъденият е лице с висока обществена опасност и с трайно изградени престъпни навици, поради което за постигане на превъзпитателния и възпиращ ефект на наказанието е необходимо определеното му общо най-тежко наказание да бъде увеличено с още 2 месеца“, мотивира крайното си решение Бургаският районен съд.

Вашият коментар