Мамят ни с офертите за летни ремонти

В разгара на летния сезон нарастват измамите с предложения за изгодни строителни ремонти. Майсторите обещават едни цени, а накрая вземат с до 25% повече. Друг път вземат пари от клиентите, за да купят материали, започват ремонта и скоро след това изчезват. Така както в култовия филм „Топло” хората остават с пробити стени и без спестявания, показа проверка на „Монитор”.

„Измамиха ме с договорената цена. Първо обещават, че ще вземат 1200 лв. за труд, а после искат 1500 лв. Същото е и с цената на материалите. Обещават, че ще струват 600 лв., а после искат 800 лв.”, оплака се пострадала пред „Монитор”. Освен това строителите не можели да докажат с касова бележка или фактура точната цена на материалите.

Много потърпевши от строители мошеници търсят помощ и съчувствие в различните сайтове за измами. „Дойде вкъщи, представи ни оферта и след като се разбрахме за срока и сумите относно ремонтните дейности, които ще извърши, подписахме нужните договори. След което той ни каза да му дадем пари, за да купи материалите, които са нужни на момчетата, за да работят. Взе парите, като ни даде написани саморъчно от него документи за получените суми. След което изчезна, като остави за връзка номер на телефон на нищо неподозиращ гражданин”, разказва пострадала от „ремонт” столичанка.

Предложенията за летни ремонти се оказват истински капан за възрастните хора и по селата, съобщи bTV. Вече няколко са потърпевшите семейства във врачанското село Крапец. Те станали жертви на майстори гастрольори, които най-често предлагали подмяна на улуци. „Първо дойдоха двама, после още двама и още двама с три коли. Единият беше много гявол, със златни зъби”, описа мошениците един от пострадалите жители на селото. Той поискал подмяна само на един участък от улука и се договорил с майсторите за 100 лв., но накрая те преизчислили работата си и поискали 300 лв.

Възрастно семейство се простило дори с всичките си спестявания, след като било посетено от майсторите измамници. Те дошли да подменят някои от улуците на къщата и поискали за свършеното 300 лв. „Този със златните зъби само е надникнал къде ще отворя – тук, в гардероба, в кърпа бяха увити, и ги извадих и взех тия 300 лв. и другите ги сложих пак там”. Майсторите обещали, че ще дойдат друг ден да довършат работата и изчезнали. Тогава стопанката забелязала, че липсват и всичките й спестявания, които били около 3700 лв. без тези 300 лв., които вече платила.

Психолози посочват, че възрастните хора подхождат към подобни ситуации, като изхождат от себе си. Те най-често разсъждават по модела – аз не бих направил такова нещо на друг, съответно никой друг не би направил нещо такова на мен. „Социалната активност на тези хора е преминала във време, в което не заключвахме вратите на къщите си”, коментират експертите. От полицията предупреждават хората веднага да уведомяват в кметството или на телефон 112, когато видят съмнителни непознати. От МВР уточниха, че обикновено услугата се предлага за 20 или за 10 лева, но не се уточнява, че става дума само за един улук, а не за цялата сграда.

В района на София действа ромска банда от около 20 строители, които предлагат саниране на жилища изгодно. Те обещавали, че ремонтът ще струва евтино, защото им останали материали. Казвали още, че няма да искат пари до приключването на обекта. Те дори подписвали договор с потърпевшите и веднага започвали работа, за да се покрие колкото е възможно по-голяма квадратура. След това хората установявали, че всъщност са били обрани посред бял ден.

Вашият коментар