Лъсна измамната схема на цар Киро

Ромският богаташ Кирил Рашков, известен като Цар Киро, ставал точно в 6 часа сутринта, за да поема контрола върху производството на ракия менте, от която направил милионите си. Това разкриха хора от Катуница, които са запознати с нещата от кухнята. Те разказаха невероятната история за първоначалното натрупване на капитала на циганина. И докато той се превръща в милионер, десетки хиляди хора поглъщат отровите му, пише столичен ежеседмичник.

Бизнесът се завихря след 1993 г. Цар Киро лично надзиравал процеса. Четири души работили над спирта, но за сметка на това печалбата е била огромна, защото Рашков изкарвал и пласирал тонове „огнена вода“ на месец. Търсенето било голямо, защото циганският тарикат пласирал питието си не само на ромите, а и на хиляди българи. Основният му канал за продажба били черноморските и зимните курорти, където се пласирала над 60% от продукцията.

Ракията се произвеждала в с. Катуница, работното време на служителите на Цар Киро започвало от 7 сутринта, а той се събуждал час по-рано, за да контролира дали всички идват на работа. Почти през цялото време „циганският цар“ имал параноя, че го крадат. Въпреки че изкарвал милиони левове от ментаците, той постоянно казвал на доверени хора, че голяма част от спиртната течност изчезвала. Много често се правели спонтанни проверки на персонала, но не е ясно дали има спипани и уволнени служители. Мълвата реди, че един от заподозрените за кражби работници просто един ден изчезнал безследно… След този случай всички си налягали парцалите.

Сериозен удар срещу Цар Киро е нанесен през октомври 2014 г., когато са заловени в Пловдив тон и половина нелегална ракия, собственост на мургавото величие. След проведено наблюдение и анализ митническите служители проверили постройката и в помещенията открили 24 бурета и бидона, пълни с общо 1,5 тона алкохол. Взети са проби, които доказват, че става дума за ракия с алкохолен градус 63%. Твърди се, че уволнен от Цар Киро служител го е натопил. Веднага след тази акция тарикатът от Катуница спира производството на ракия менте, като в момента не е ясно дали Кирил Рашков не вари отново фалшификати, но с подставени хора.

Търговци признават, че са имали златно време, когато Цар Киро е бил цар на ментетата. Те продавали алкохола на нормални цени, примесен с марковите бутилки. „Цар Киро беше магьосник! Правеше коняк, мастика, водка, а вкусът на ментето беше досущ като на оригинала. Говори се, че възрастни ромски баби са бъркали спирта му и са слагали някаква тайнствена подправка“, разказва пловдивски търговец. Целият Пловдив е бил буквално залят от фалшивия алкохол на тариката от Катуница.

Говори се още, че по едно време Цар Киро се изнервил да следи производството, тогава назначил свой братовчед на име Бичет. Самият Кирил Рашков не знаел технологията, но във фабриката си за отрова имал мистериозен специалист, който бил майстор на ракията. Между него и Цар Киро обаче станал скандал, който довел до раздяла. Тогава ракията на Кирил Рашков изневиделица се влошила и започнала да замръзва.

Вашият коментар