Измамна схема за набиране на модели

20-годишен младеж мами мераклии за топмодели с обяви „Стани звезда“ във Фейсбук. Той обещава на шарани, искащи да станат манекени, различни сертификати и портфолиа, заради които наивни негови връстници му плащали различни суми пари. За това разказва Бейзат Асенов, който е един от наивниците, олекнал с около 150 лева по прилаганата схема.

Той искал да стане модел и се вързал на обявата „Стани звезда“ във Фейсбук, според която „най-голямата“ фирма за модели – „Дворец на красотата“, кани желаещи за слава. Обяснението било, че който е одобрен, получава безплатен ваучер за 2400 лв., подарък от фирмата. Така Бейзат кандидатствал за модел на 1 януари т.г., след което по телефона му се обадил мъж, който се представил за Пламен Александров. Той казал, че е мениджър, и поискал адреса, на който да му изпрати необходимите за попълване документи. След това чрез куриерска фирма пристигнала декларация, която кандидатът трябвало собственоръчно да попълни. Тя обаче му струвала 19,90 лв., плюс 5,60 лв. за доставката, пише „Монитор“.

След като е бил най-нагло измамен от фалшива агенция за модели и младият Виктор Кръстев – започва да търси в интернет подробности около фирмата с наглата схема. Той попада на статия на БЛИЦ, където е описана същата схема от преди няколко месеца, но с други имена. Така той се свързва с медията, за да разкаже как и с колко е пострадал от същата измама, като изпраща писмо до редакцията, в което пише следното:

„Здравейте, Пиша ви във връзка с ваша статия относно „младеж мами мераклии с обявя за топмодели“. Миналата седмица с мен се свърза човек, който ми каза че са спечелили финансиране по европейски проект и програмата се казва „европрограма моят профил“, която представлява създаване на календар, който ще се пусне за продажба за коледа и всеки участник ще получава процент от продажбата на всеки календар. Календарите щели да се продават в България, Англия и Германия. Каза, че първо ще ми изпрати документи за да вида за какво става въпрос, като цената на тези документи е 10 лв + доставка 5лв = 15. След два дена ме потърси отново и ме попита дали съм се запознал с документите и ако съм съгласен ще ми изпрати заявката за участие, като има административна такса от 25 лв. + 5 лв доставка = 30 лв. Аз го попитах къде мога да видя предходните календари от миналите години и ми каза че са изчерпани и раздадени. В този момент се усъмних, как проект с бюджет 2.500 000 лв няма да оставят поне един ексемпляр. Както и да е, след като му казах това, момчето ми даде булстат за да проверя фирмата. В търговския регистър излиза фирма „евро проект моят профил“, като предходното име на фирмата е „Дворец на красотата“, когато написах дворец на красотата в интернет, попаднах на вашата статия и ми стана ясно че е измама. Схемата му е да лъже хора до нова година, когато се очаква да излезнат календарите и след това да си изключи телефона и да се покрие. Аз му казах че се отказвам и желая да ми се възстанови сумата, но той каза че това е невъзможно. Попитах го къде им е офиса и ми каза че се намира на улица христо вакарелски 19 в студенстки град. Предложих му да си предам снимките лично, но каза че не работят така и офиса в момента им е в ремонт.

ЕИК на фирмата е 203867667

Ако имате въпроси съм на разположение. Поздрави Виктор Кръстев“.

Справката по ЕИК показа:

Фирма: ЕВРО ПРОГРАМА-МОЯТ ПРОФИЛ
Седалище и адрес на управление: гр. София 1700, район р-н Студентски, ул. Проф.Хр.Вакарелски No 19
Управители: Красимир Тодоров Кънев
Едноличен собственик на капитала: КРАСИМИР ТОДОРОВ КЪНЕВ

Към измамата върви и уеб сайт с домейн: aktivirane.com, който е регистриран на името на Марио Желязков, с e-mail: MODELSBG@YAHOO.COM, телефон: +359.887440061, и адрес: LOZENETS BLOK 90 ET 1 AP 1, регистриран още 2014 година.

Представяме и документите:

Вашият коментар