Измами по морските чейнч бюра

Освен различните курсове, при които се обменя валута по морето, туристите – особено чуждестранните, са изложени и на други нелоялни търговски практики. Например: клиент иска да изтегли 100 евро от картата си, но вместо това изтеглената сума е завишена с 25%, определени като „комисиона”.

За нелоялните практики в обменните бюра по морето разказва репортерът ни под прикритие Емил Митев, който прекара три дни като „служител” на подобно бюро в Несебър.

Чужденците предпочитат да теглят от уж сигурни места, вместо да теглят от банкоматите по курортите, тъй като се опасяват от скимиращи устройства. Като се опитват да избягат от едната опасност обаче, попадат в другата: ПОС-терминалите в бюрата са автоматично нагласени да теглят „с няколко процента повече” от картата на клиентите.

Въпросните „няколко процента” са 25 от исканата сума. В хотелите пък нагласената комисиона била 11%.

„Той ти иска 195 лева. Ти на него това ще му дадеш, но всъщност ще изтеглиш тази сума… „ показва касиерката на новия служител – нашия репортер под прикритие. „Това са 50 лв. отгоре”, изненадан е той. „Това остава за нас”, е нейният отговор.

Подобни операции не са регламентирани, а ако клиентът поставя въпроси, ето как се действа: „Започваш нещо да си измисляш – има такса за превода, има такива работи…”

Парите от комисионата се отделят в специален плик, при това в плик, на който пише… „Ток”. Ако дойде проверка, да не е проблем – уж, че парите са за нещо друго.

По думите на касиерката шефовете на веригата бюра знаят „за тия неща”.

„Да, да. То си е от тях. Защото ние печелим малък процент, ама те колко печелят”, споделя тя.

На третия ден репортерът ни влиза в обменното бюро с микрофон и се представя като журналист. Успява обаче да говори само със служителката, която го е обучавала. На въпросите му тя препраща към шефовете си. Шефовете на фирмата обаче отказаха коментар.

Вашият коментар