За какво да внимаваме при онлайн покупки

Пазаруването онлайн на единния европейски пазар е удобно и има редица предимства. Можете да избирате от повече стоки, услуги, търговци, оферти и да спестите време и усилия за обикаляне по магазините. По тази причина все повече потребители в ЕС предпочитат да пазаруват онлайн. За съжаление този факт не остава незабелязан от измамниците. Те са изключително изобретателни, когато се опитват да ви откраднат парите или личните данни, а после да покрият следите си.

Н а първо място проверете търговеца

Проверете репутацията на търговеца. Пуснете името му в търсачка, за да видите отзивите на хора, които вече са поръчвали от него. Много е вероятно, ако е измамник, пострадалите потребители вече да са се оплакали по форуми, блогове, социални мрежи и др.

Проверете в специализирани сайтове като например www.who.is в коя държава е регистриран домейнът на търговеца, за да сте сигурни, че купувате от ЕС.

Проверете данните за контакт на търговеца. Ако е оставен само формуляр за обратна връзка и електронен адрес, може да се окаже невъзможно да се свържете с него при проблем.

Какво да (не) правите

Не се доверявайте, ако в сделката се намесват трети лица, които се представят за посредници.

Ако попаднете на нереално ниски цени, най-вероятно става въпрос измама или подвеждане (може да ви се наложи да платите още пари под формата на скрити такси).

Никога не купувайте от сайт, който ви се отваря чрез линк от спам имейли и съобщения с неясен произход и подател.

Ако в сайта, от който възнамерявате да пазарувате, нещо ви съмнява или усетите заплаха за сигурността, откажете се – много е вероятно да сте прави.

Ако искате да пазарувате от сайт на известен търговец, непременно проверете уеб адреса, за да сте сигурни, че сте на правилното място. Измамниците правят дубликати на най-популярните сайтове за пазаруване.

За повече сигурност

Уверете се, че интернет страницата е защитена. Потърсете знак за сигурност (например на компания за антивирусен софтуер), който показва, че сайтът е сканиран, проверен и безопасен. Подобна гаранция ще ви защити от кражба на идентичност, измама с кредитни карти, спам и др.

Проверете дали сайтът използва криптиране или кодиране при предаване на информация по интернет, като потърсите символ „катинарче“ за заключване на страницата.

Уверете се, че уеб адресът започва с https:// (а не само с http://), което показва, че се използва кодиране.

Използвайте кредитна карта – има възможност да оспорите плащането при измама.

Не пазарувайте по интернет от обществени компютри. Рискувате непознати хора да получат достъп до цялата информация, която сте използвали.

Ако вече сте станали жертва на измама

Можете да оспорите транзакцията, ако сте платили с кредитна карта. Някои кредитни карти включват защита за потребителите при провал на сделката и банката е длъжна да ви върне парите.

Ако сте поръчали стоката през голям сайт от типа на ebay, отново имате право да оспорите плащането и да си върнете парите, но трябва да спазите срока за подаване на оплакване до сайта (който обикновено е около 45 дни, след като сте извършили плащането).

Някои платежни системи като PayPal също ви дават възможност да оспорите плащането и ви връщат парите при измама, но отново стриктно трябва да спазите срока за подаване на жалба.

Не попадате в изброените случаи?

Подайте жалба до Европейския потребителски център тук.

Подайте жалба за измама в районното полицейско управление по местоживеене (дори и да сте пазарували от друга държава). Приложете към нея всички копия от документи, свързани с проблема – снимки от сайта, имейли, които сте разменили с търговеца, документи за извършени плащания и др.

Проверете дали в държавата, в която е регистриран търговецът, има специален орган за борба с електронните измами и подайте към него сигнал срещу сайта, за да ускорите евентуалното разследване и залавянето на измамника.

Пишете и на www.izmami.net, за да можем да предпазим други хора от покупки на такива места.

Вашият коментар