Завръщат ли се финансовите пирамиди под формата на „спомагателни каси“?

Няма контрол върху дейността на взаимоспомагателните каси към кооперациите, признават експерти.

Финансовите пирамиди вероятно се завръщат под формата на „взаимоспомагателни каси“, алармира депутатът от „Реформаторския блок“ Петър Славов в ефира на „Нова телевизия“. Той посочи, че в Търговския регистър има повече от 20 регистрирани „спомагателни каси“.

Неговите опасения са свързани с разкритието, че подобни институции работят като банки, въпреки че нямат лиценз за такава дейност. Вече има подобни случаи в Дупница и Сливен.

За Славов е притеснително, че институциите в страната в момента си „прехвърлят отговорността“ – дейността на подобни кооперации не се контролират от финансовите регулатори. В същото време хората са подведени, че влагат парите си в банка, каза още Славов.

Според него в случаите в Дупница и Сливен касите са извършвали „публично набиране на средства“, което по закон могат да извършват само банкови институции.

„Тъжно е, че през годините българинът остана доверчив. Останах с впечатление, че тези хора не са чели внимателно договорите, които са подписали“, допълни още депутатът.

На 4 юли той и колегата му Мартин Димитров са внесли в деловодството на Народното събрание питане до финансовия министър Владислав Горанов относно дейността на подобни каси. Справка в системата на парламента показва, че въпросът още се обработва.

Славов обаче очаква проверка на институциите, особено след отправеното питане към министър Горанов, и предположи, че може да се сезира и Комисията за финансов надзор (КФН), както и Българската народна банка (БНБ) по казуса.
Депутатът припомни, че голямата лихва подсказва и по-голям риск, който в случая е бил и прекомерен.

Случаят в Дупница се проверява от Прокуратурата по искане на вложителите. Срокът на разследването се удължава с месец, за да бъдат събрани още доказателства, съобщи междувременно БНР.

Пред националното радио Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и организации за микрокредитиране, беше категоричен, че касите не са финансови пирамиди. Средствата в тях се събират спрямо Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Работата им се контролира от т.нар. „контролен съвет“, посочи Попов.

Той призна, че в закона няма текст за контрол на дейността на спомагателните каси към кооперациите. Кооперациите, в които могат да бъдат създадени подобни каси, подлежат на регистрация в БНБ. Проверки в тези кооперации извършва Съюзът, в който членуват.

Попов посочи, че взаимоспомагателни каси работят ефективно в Европа, като средствата в тях отиват за подпомагане на малкия и средния бизнес.

Вашият коментар