Държавата погва търговците на коли втора ръка

Държавата погва търговците на коли втора употреба. Масовите проверки по автокъщи и салони ще следят основно дали ни лъжат в километража.По време на проверките инспекторите от Комисия за защита на потребителите (КЗП) следят дали обявената информация съответства на реалната.

Инспекторите основно следят годината на производство, пробега, типа двигател и мощността. Проверките се правят на терен – в автокъщи, както и сайтовете за продажба на автомобили, съобщава Нова телевизия.

Невинаги параметрите от табелите по автокъщите съвпадат с параметрите в документите на колата. Доказват го и жалби. Затова инспекторите тръгват на проверки. Първо се описват обявените данни. А след това се преглеждат и всички документи.

Дори при пълна проверка трудно може да се установи дали километражът е превъртян. И то само при новите коли, със съвременна електроника.

Експертите препоръчват преди покупка – всяка кола да мине през проверка в сервиз.

Ако при проверките се установи подвеждаща информация, търговците на коли втора ръка могат да отнесат глоба до 30 хиляди лева, а при повторно нарушение – до 50 хиляди лева.

Вашият коментар