Десетки българи измамени с много пари за коли и селскостопанска техника

Международна схема за измами – как десетки българи изгоряха с хиляди левове за автомобили и селскостопанска техника? Добра кола. На примамливо ниска цена. Предлагали я в един от най-популярните български сайтове за продажба на автомобили. Офертата привлякла вниманието на мъж, който една година обикалял по автокъщи, пише Трафикнюз.бг.

Обявата била написана на английски, а продавачът се представял за португалец. Имал телефон, но не го вдигал. Контактувал с клиентите си само чрез имейли. Цената също подлежала на коментар. Клиентът имал право и да тества автомобила. И ако не му харесва да го върне. Според паспорта, продавачът се казвал Даниел Оливейра, гражданин на Португалия. Купувачът повярвал и изтеглил кредит, за да купи колата. Превел 3 000 лв. Пратили му фактура и започнал да чака колата, която уж пътувала към България. Превел и останалите 3 000 лв., но на следващия ден му пратили имейл, че шофьорът, който карал колата към България, е катастрофирал. Обещали да му възстановят парите, но вместо това изчезнали. Спрели да отговарят на имейла. Изключили и телефона. Вече убеден, че е станал жертва на измама, мъжът се обърнал към полицията. И чака резултат.

Изгорелите като него били десетки разказват от европейския потребителски център в България, където приемат оплакванията. Схемата действала на международно ниво. Затова и разкрит случай, поне в България, няма, признават от ГДБОП. Сред жертвите е и една жена, която е изгоряла със 16 000 лв. за селскостопанска машина. Подлъгала се по ниската цена в обявата. Машината се продавала от фирма във Великобритания. Фирмата наистина съществувала, но измамниците само ползвали нейното име. Без да знае, жената превела цялата сума. А ужилените стават все повече.

Вашият коментар