Варненски лихвар заплашвал кредиторите си

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо 64-годишния Владимир Ковачев. Той е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс, а досъдебното производство съдържа до момента шест тома.

За деянието Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като ако бъде признат за виновен Владимир Ковачев, съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имущество.

64-годишният мъж, който е известен варненски лихвар, предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица.

Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти.

Голяма част от свидетелите продължават да изпитват страх от обвиняемия, заяви прокурорът.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници на лихваря, както и златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Владимир Ковачев е осъждан за групово изнасилване в процес, известен като „Черната котка”, както и за убийството на съпругата си Анелия. Лихварската му незаконна дейност е извършвана в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от затвора за убийството.

Името на Ковачев нашумя отново във Варна през пролетта на 1995 г., когато бе убита съпругата му Анелия. Маститият тогава бизнесмен твърдеше, че красивата майка на малката му дъщеричка била удушена у дома от крадец и дори обяви награда от 1 млн. долара за главата на убиеца.

Скоро след това обаче бе обвинен като автор на зверството, след като по черепа на Анелия бе открит отпечатък от масивния му златен пръстен с 16 камъка.

Стана ясно, че Ковачев затрил жена си в пристъп на яростна ревност. След зрелищен процес той отиде за 12 г. зад решетките, но излежа само половината от наказанието си, тъй като се труди като библиотекар в затвора и дори прописа стихове. На свобода той сви ново семейно гнездо и завъртя рестораньорски бизнес.

Вашият коментар