Ако колекторските фирми са по петите ни

Ваня и съпругът й Данчо са обикновени хора, водещи обикновен живот.Двамата работят усилено, за да осигурят бъдеще за децата си. Нещо, което всички ние правим и към което се стремим. Двамата съпрузи се справят за момента, не защото са постигнали финансово благополучие, а защото нямат друг избор. Ако те не надвият живота, той ще ги смачка и после е трудно изправянето на крака.

Но точно на обикновените хора често им се случват необикновени неща. Може би среща с извънземни? Не…. Или една сутрин, ставайки, са намерили огромна сума пари в дневната и с това са сложили край на проблемите си? И това за съжаление, не е. В животът им се е появила колекторска фирма.

Точно така! Колекторската фирма изкупува задълженията ви, които имате към определена фирма или физическо лице и започват да искат изпълнението му от вас.

Ваня има неплатени сметки към мобилен оператор от повече от 3 години. И ето, резултатът не закъснява.

Но Ваня и Данчо може би не знаят, че фирмите за събиране на задължения са вече често срещано явление.

Какво се случва на практика?

Най-често банките и мобилните оператори прибягват до подобни фирми, продавайки им задълженията, които клиентите са натрупали към тях. Така написано, няма нищо не редно и дори е справедливо. Но дали в действителност е така?

ОТ КЪДЕ МОГАТ ДА ДОЙДАТ ПРОБЛЕМИТЕ?

Мобилният оператор продава на колекторска фирма задълженията, които има Ваня към него.Разбира се на по-ниска цена. Защо го прави? Отговорът е прост-операторът не е в състояние по едни или други причини да си събере задълженията. Загубата при всички положения е факт, но ако ги продаде на съответната фирма, дори и на по-ниска цена, си е направо супер сделка. По-добре да вземеш малко, от колкото нищо.

И така стигаме до ПРОБЛЕМ № 1.

Мобилният оператор не смята за уместно да предупреди Ваня за продажбата на вземанията.Защо да притеснява жената с някакво си прехвърляне? Много мила постъпка, но дали законът мисли така?

Мобилният оператор е длъжен да уведоми Ваня за прехвърлянето и да предаде на колекторската фирма документите, които установяват нейните задължения, както и да потвърди писмено извършеното прехвърляне. Законът изисква предупреждение, за да има действие прехвърлянето. А такова не е направено.Всеки може да си направи изводи дали продажбата на задълженията в случая отговаря на закона.

ПРОБЛЕМ № 2

Един ден Ваня получава обаждане по телефона.Вежлив мъж се представя за служител към определена фирма за събиране на вземанията и заявява недвусмислено, че Ваня има задължения, които трябва да изпълни в кратък срок.Едва тогава Ваня разбира какво се е случило.

Има много случаи, при които задълженията на клиентите са стари, по прекратени вече договори и въпреки това дълговете са продадени, без нужното уведомяване на длъжника.

Проблемът идва от факта, че фирмите, изкупили задълженията, са силно амбицирани да си вземат парите. Започва се една поредица от постоянен тормоз над длъжниците. Вярно, началото обикновено е учтиво, дори с проява на съчувствие и разбиране. Но бързо тонът може да се промени и да се вкарат дори елементи на заплаха. Честите обаждания представляват един предварително планиран психологически тормоз, който в доста случаи дава резултат.

Как действат на практика колекторските фирми? Какво можем да очакваме от тях?

1.Етапът на съчувствието и разбирането, на добрия тон.

Този етап се изразява в телефонни обаждания, изпращане на писма, на СМС- съобщения на мобилните телефони на длъжниците.

Има прилика с любовни отношения, при които двете страни имат желание и нужда да си контактуват по тези начини. Но любов тук няма или поне не е споделена. Ако ви се обадят един или два пъти е поносимо. Но всичко над това, вече е недвусмислен тормоз.

Служителите, работещи в тези фирми, са добре обучени и се възползват веднага, ако усетят леко безпокойство у вас.

В този етап е възможно да има промени. Какви ли? Добрият тон отива на заден план. Разбирането просто отшумява, а за съчувствие е смешно да говорим. Вежливият служител вече е нов човек-твърд и рязък в думите си, позволяващ си дори да ви заплаши.

2. Етап на посещение

Ако първия етап не даде резултат, служителите на фирмите се чувстват поканени в дома ви или на работното ви място. Не се учудвайте, ако някоя вечер ви посетят неочаквани гости, желаещи не да се почерпите, а да си поговорите. Разговорите определено ще са с една единствена цел-вие да осъзнаете, че за ваше добро е да си платите задълженията.

Наглостта може да има и други измерения. Посещението на работното ви място е нещо, което е извън нормалното поведение и без коментар.

3. Етап на действия

Колекторската фирма може да заведе дело срещу вас.Разходите по него, разбира се, че ще се прибавят към вашите задължения, ако фирмата докаже, че вие дължите. Внимавайте какъв първоначален договор с мобилния оператор сключвате и как е предвидено да се уреждат отношенията между вас- по съдебен ред или посредством арбитраж. Имайте предвид, че решенията на Арбитражния съд са окончателни и могат да се обжалват само в определени случаи. Да не споменаваме факта, че колекторската фирма сама си посочва арбитрите, които да решат спора. Изпуснете ли срока за подаване на отговор към исковата молба, то това означава вече, че делото е решено. В чия полза можете и сами да се сетите.

Има дори случаи, в които вие направо получавате заповед за изпълнение от неизвестна за вас фирма, занимаваща се със събиране на задълженията.

След като има изваден изпълнителен лист, се образува и изпълнително дело. Следва намесата на съдия изпълнител, който изисква информация за имуществото и може да ви наложи запор върху банкови сметки, върху заплатата ви, може да направи опис на движимото и недвижимото имущество и да се продадат на публичен търг. Целта е да се удовлетворят вземанията на фирмата.

КАКВО Е НУЖНО ДА ЗНАЕМ, АКО СМЕ В РОЛЯТА НА ДЛЪЖНИЦИ, имащи „честта” да се „запознаем” с колекторска фирма?

1. Запазете спокойствие при разговорите със служителите на подобни фирми.Изпадането в нервна криза не е във ваша полза и няма да ви реши проблемите.

2. Попитайте за подробности колекторската фирма- име, лицензирана ли е, на какво основание ви безпокои.Добре е дори да изискате и да се запознаете с конкретни документи в тази насока.Задължително трябва да има и договор за прехвърляне на вземанията ви и писмено съгласие на основния ви кредитор, дадено на въпросната фирма.

Така ще се предпазите от фирми „измамници”, които се сдобиват по свои начини с информация за вас и могат да ви изнудват.

3.Изискайте информация и от стария си кредитор, за да знаете дали задълженията ви са прехвърлени или просто е ангажирана фирма за тяхното събиране. А както споменах, старият кредитор би трябвало да ви уведоми за това. Предприети действия срещу вас без налично уведомяване, ще са без основание.

4.Слушайте внимателно. Често притесненията или изнервеността не ни позволяват да разберем подробностите, които са важни- за какъв дълг става въпрос, от кога и към кого е, в какъв размер е.

5. Не давайте лични данни по телефона, включително данни и на ваши близки или роднини. Много от длъжниците в желанието си за съдействие, допускат тази грешка.

6.Внимавайте какво подписвате, четете внимателно. Често се случва длъжникът, без да е запознат със съдържанието, да подпише запис на заповед или други документи, които впоследствие да му създадат излишни главоболия.

7. Направете нужната справка за задължението си- размер, за какъв период е. Примерно ако задължението ви е към мобилен оператор, изискайте от съответния му офис, подробна разпечатка на сметките за въпросния период. Не забравяйте, че дори и да имате погасени по давност задължения, колекторската фирма няма да не се възползва и да не ви ги поиска и тях. Ако при вас случаят е такъв, вие имате законовото право да възразите и да откажете да ги платите.

8. Знайте, че колекторските фирми имат право да ви искат само размерът на реалния ви дълг и законна лихва върху него. Те нямат право да ви налагат допълнителни такси и глоби. Внимавайте, защото на практика подобни такси се начисляват, макар и да няма основание за това.

9. Когато дългът ви е безспорно установен по основание и размер и вие решите да го платите, имате възможност да се договорите с кредитора и да се направи разсрочване.

10. При осъществен психически тормоз, съчетан със заплахи спрямо вас, вие можете да подадете жалба до съответното поделение на МВР.

При съмнение или наличие на злоупотреби с личните ви данни, вие можете да подадете сигнал до Комисията по защита на личните данни.

11. Не се доверявайте само на думи, проверявайте всичко и всеки!

Ваня направи необходимото. Изиска справка за задълженията си към мобилния оператор. Имаше сметки, които вече бяха погасени по давност и тя нямаше изобщо намерение да ги плаща. Провери и колекторската фирма, както си му е реда-договори, лицензии, съгласия. Знаеше добре с кого контактува, какви права има и как да реагира. Опитите за тормоз от страна на фирмата, бяха обречени на неуспех. Ваня успя да разбере, че мобилният оператор не е прехвърлил дълга към колекторската фирма, а само я е упълномощил да събере вземанията. Оттук нататък след даден й съвет, знаеше как да действа.

Ваня и съпругът й продължават да са обикновени хора. Но те са по-спокойни, защото знаят какво да правят. Добре е и ние да знаем…..

Съществува Асоциация на колекторските агенции в България. При нередности или въпроси, всеки може да се обърне към нея.

адвокат Мариана Розованова

Вашият коментар